Dagbogen 20. marts 1860
Afskrift af den originale Dagbog som Ole har ført.

Soldater dagbog.

 

For Ole Christiansen Rærup 1860.

Da det ikke er mulig at tyde det hel på grund af dårlig kopiering, vil der være spring i teksten.

Denne bog tilhører mig Ole Christiansen Rærup d, 20 marts 1860.

Fortegnelse over Marchen m. m.

Den 11. marts rejste jeg hjemmefra efter Ringkøbing, Holstedbro, Viborg, Hobro, til Ålborg, hvor jeg ankom den, 15 dennes og om aftenen blev  jeg indkvarteret på Losien,  men dagen efter kom vi ud på landet og blev indkarteret hos Bønderne hvor vi blev til den, 21. om morgenen da jeg fik Ordre til at møde ved Dampskibsbroen og kom om bord på Dampskibet " CERGUS " som afgik til København omtrent kl. 8 Morgen og ankom til København kl. 11 Aften, hvoe jeg kan være til om anden Dagen kl. 7 og så afgår jeg med Jernbanetog til Korsør og samme Aften med Dampskib til Nyborg, hvor jeg ankom imellem kl. 11 og 12, om Dagen efter den, 23. ankom jeg til Odense og meldte mig til Tjenestestedet. Nu gik jeg på Skole tillige med mine Kammerater til den, 19. April da jeg blev indlagt på Alberti Feldtlaseret i Odense, her med Fodsår.

På forbemeldte Laseret var jeg indtil den, 14. Maj da jeg blev udskrevet og ansat ved Ekseserskilen 2. Kompani for at begynde her fra.

Fra den Tid jeg blev udskreven af Laserettet til den, 3. Juni gik jeg på Skansen og var siden fri for Execits, men den, 3 Juni måtte jeg til at begynde igen, dog den, 10. Juni blev jeg indlagt igen efter at have været Sveillesyg i 2 Dage,

For med føddernes Sår Legheds. Den, 21. Juni blev jeg udskrevet af Skolen og modtog al mit tTøj, og fik ifølge Krigsministeriets Bestemmelse oversat til 13. Regiment den. 23. Juni blev hele Laserettet flyttet til København og der blev jeg indlagt på Frederiksborg Slot. Den, 4. Juli blev jeg udskrevet af Laseretten og Marcerede samme Dags Eftermiddag til Husarkasernen ( Her mangler et stykke )

Dagen efter den om Middagen afmarcerede vi fra Odense og har  en Tjenesteforhold med til Kommandantskabet i Vissenberg og der fra måtte vi gå på egen Hånd til Regimentet og jeg blev indkvarteret vistnok 3 Mil fra Odense med min Svend i Gresvad.

Dagen efter Marcerede vi til Regimentet og blev ansat ved 3. Kompani sent den Dag lagne vi i Kauslunde G.

Her gjorde jeg tjenesten med  til den, 14. Juli hvor jeg blev af Lægen fritaget for Tjeneste formedels Føddernes Dårligheder.

Den 18. blev jeg afsendt til Laserettet i Kauslunde men der kunne jeg ikke blive, men måtte Dagen efter til Allerup Laseret 3 Mil vest for Odense, den 3. Dag blev jeg udskreven

Af dette Laseret og traf  Kompaniet  i endelige som Tjeneste i Gamborg 3 Mil sv fra Allerup, hvor jeg blev indkvarteret hos Gårdmand Jørgen Hansen.

Den  6. om Eftermiddagen kl. 5 marcerede vi derfra og til Skrillinge og Gamstrup, indtil Kristian Lund på Vagten.

Den 7. om Eftermiddagen marcerede vi derfra til Gamborg igen og næste Morgen kl. 8 marcerede vi til Eskildstrup 1/2 Mil nær Odense og 3 1/2 Mil fra Gamborg og blev indkvarteret hos Hans Casper Christensen.

Den 15. fik vi Ordre til at afgå til 1. kompanim  og afmarcerede  til Kristianslund for at melde os der og blive indkvarteret hos Peder Madsen Duesund i Skovby Sogn hvilken også Eskildstrup hører til.  Og straks kom vi til Exesits 3 Timer om Formiddagen og til Belæring 2 Timer om Eftermiddagen.

Den 3. August rejste jag til Slagelse. ( Så er bogen brugt til Regnskabsbog )

Transport : 2Dl. 2 M 4 Sk. Sølv.

Fjæl for 13 Rd. 2 M.      Fjæl for 13 Rd. 2M. 1 Bjælk 2Rd. 1/2 Fjæl 2 Rd. 4 M. 1 1/2 Fjæl 3Rd. 4 M. 8Sk.  5stk. 10 Fods

8 R . 5 M.  8Sk. 12 Rd. 10M. 8Sk.

Til Muremester Kristen Pedersen 6Rd. 0 M. Regning over Sten 1 Læs 250M. 1Læs 300M.  1Læs 50M. og 200 Bleg St.

1 Læs 300 gode Sten.  1Læs Bl.250 Sten.  1Læs 200 Bl. St. og 100 Røde Sten.  1Læs 300 Meld. Gentages 4 Gange ( Hvad Meld er  vides ikke. )  ( jeg tror det er mellem størrelse. )   Sluttes med 100 Gode Sten og 1Læs Kalk.

                                           

Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE